Blog

Sunderland (VI): la universitat

Parlem de la Universitat de Sunderland, ara que ja fa més de tres setmanes que hi vaig arribar. En el context de l’educació superior a Anglaterra, em sembla una universitat amb una personalitat pròpia prou singular. D’entrada, cal dir que no forma part de les universitats històriques, d’aquelles que són una referència, especialment de cara a l’exterior. És a dir, si algú ens pregunta per una universitat anglesa, potser ens vindran al cap Oxford, Cambridge o la London School of Economics, per exemple. I a més, la Universitat de Sunderland forma part de les anomenades “noves universitats“: instituts politècnics o colleges als quals el govern de John Major va concedir l’estatus d’universitat l’any 1992. No obstant això, Sunderland ha rebut diversos reconeixements en relació a aspectes com la recerca, l’atenció als alumnes i el foment de la diversitat. L’any 2001, el diari The Guardian la va nomenar la millor de les “noves universitats” i el 2005, The Times Higher Educaton Supplement la va guardonar com la número 1 del país pel que fa a la satisfacció dels alumnes.

Els origens de la Universitat de Sunderland se situen a l’any 1901, amb el naixement del Sunderland Technological College, que seria l’embrió del Sunderland Polytechnic, fundat el 1969 a partir de la fusió de diversos colleges que havien anat sorgint durant la primera meitat del segle XX. Aquests primers edificis estaven situats al centre de la ciutat i ara són el nucli del City Campus, juntament amb altres equipaments més nous. A principis dels 90, coincidint amb el nomenament com a universitat, es va construir el segon campus, el de St Peters, situat a la vora de la desembocadura del riu Wear (com podeu veure a la primer foto d’aquesta entrada). El campus de St Peters acull les següents facultats: School of Business, Law and Psychology, Education and Lifelong Learning, Computing and Technology i The Media Centre.

De l’experiència que he tingut durant aquestes setmanes a la Universitat de Sunderland, em quedo amb quatre idees:

  • L’alumne és el centre de tot. Sí, ja sé que això se li pressuposa a tota universitat, però aquí es nota que és un principi que tenen constantment present. Val a dir, per exemple, que la universitat se sotmet a auditories externes que valoren la qualitat de l’experiència de l’estudiant. Però també que el Sindicat d’Estudiants té pes i té presència, que arreu trobes oportunitats que conviden a l’alumne a dir-hi la seva, que l’atenció material és notable (equipaments, facilitats, etc.) i, sobretot, que als alumnes se’ls veu satisfets amb el tracte de la institució.
  • Relació universitat-empresa. A tall d’exemple: la facultat de comunicació és The Sony Media Centre, a la facultat de Tecnologia, la zona de PCs la patrocina Cisco, el Campus de St Peters és el Sir Tom Cowie Campus perquè aquest mecenes el va finançar, i altres dues facultats porten el nom d’un empresari o personalitat de Sunderland que va posar-hi diners. A banda d’això, es nota que aquest vincle amb el món empresarial funciona en serveis com el d’ajuda a la primera ocupació o el patrocini d’instal·lacions i equipaments.
  • Tecnologia. Potser no tinc prou perspectiva, però a mi m’ha semblat que les infraestructures tècniques són notables. Hi he vist molts ordinadors, i molt nous. Wifi a tot arreu i moltes facilitats perquè els alumnes puguin gaudir de la tecnologia. Per exemple, tenen un servei de préstec d’ordinadors portàtils…
  • Integració. Sóc a Anglaterra, però no sóc a Londres. És més, sóc al nord-est del país, en una zona més escocesa que anglesa, gairebé. Doncs m’ha sorprès la diversitat de races i cultures que he trobat a la universitat. Tots els continents, vaja. Però no és només una qüestió de quantitat, sinó que la universitat en fa bandera, d’això. I la ciutat també: comparteixen el lema proud of diversity. I a la universitat (segona foto), insisteixen molt en la idea d'”una sola comunitat”. També hi ajuda el sistema de beques, que es veu que funciona molt bé. Ah, i si parles amb els estudiants estrangers, manifesten la seva satisfacció per ser a Anglaterra, per viure l’experiència universitària en aquest país.

La Universitat de Sunderland té prop de 17.000 estudiants, dels quals n’hi ha més d’un miler de foranis, de 70 nacionalitats diferents.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Post Navigation