Sóc un podcàster

Com ja vaig comentar en aquesta entrada, la proposta del Termcat per a adaptar els termes “podcasting” i “podcast” al català són els mots podcàsting i podcast. Donat que en la nostra llengua no hi havia cap paraula que es pogués emprar (a diferència dels motius pels quals el Termcat ha apostat per bloc enlloc de blog), calia fer-ne una adaptació des de zero. Per tant, a mi em sembla molt bé la seva proposta i de fet ja escric sempre podcàsting amb accent obert a la a i podcast. Però, i els que fem podcasts, què som?

Ja en aquell moment em va sobtar que el Termcat oblidés el subjecte. El dubte el vam tractar en els comentaris d’un altre apunt sobre podcasts en català, però com que no estava segur de cap opció, vaig decidir fer una consulta per correu electrònic al Termcat. Finalment, m’ha arribat la resposta oficiosa:

“Efectivament, el TERMCAT va normalitzar els termes podcast (agut) i podcàsting. Per coherència amb aquest darrer terme adaptat al català del manlleu anglès, la denominació provisional proposada per al concepte que ens indiqueu hauria de ser podcàster, substantiu masculí i femení, que és també la forma del manlleu adaptada gràficament al català. Considerem pertinent, però, passar també aquest terme al Consell Supervisor perquè el normalitzi. Tan aviat com s’hagi aprovat la denominació definitiva us ho farem saber”.

M’agrada, perquè el raonament em sembla ben plantejat i perquè “podcastaire” (que era una altra opció) no m’ha acabat de convèncer mai. Per tant, a partir d’ara aquesta és la terminologia que faré servir: sóc un podcàster que té el podcast una mica aturat (el reactivaré aviat, segur!) però que disfruta amb el món del podcàsting. Podcàsters catalans, digueu-hi la vostra!

8 comentarios a Sóc un podcàster

 1. bé, el Termcat ha parlat, i hi estic d’acord, així que a partir de ja serem podcàsters!

  toni, gràcies per fer la consulta: no només ho tindrem clar nosaltres, sinó que fins i tot els del Termcat tindran en compte la paraula d’ara endavant!

  (et perdono que no actualitzes el podcast… tens una molt bona excusa…)
  :D

 2. Amic Jacme, com anem? Noi, sóc conscient de l’aturada del podcast, però entre els meus ninus, les classes, la tesi, les pràctiques dels alumnes… Uf! Bé, aviat tornaré, t’ho asseguro, i intentaré que sigui amb una certa regularitat, perquè modificaré una mica el tarannà del podcast. I del Termcat, mira, estic content perquè en aquest cas crec que ha sigut un moviment, com dirien els anglosaxons, bottom-up, de la comunitat cap a l’ens de consulta. I això està molt bé! Fins aviat ;-)

 3. anem de bòlit al curro, i al damunt me complico la vida amb un nou podcast! però mira, què hi farem! :D

  modificaràs el tarannà del podcast? mmmm… friso per veure el canvi!!!

  no, si ja m’imaginava que no donaves a l’abast! i la tesi? li tens el peu al coll? suposo que ja tens qui te l’edite, no?

 4. Senzillament, que no em limitaré a gent del món dels mitjans sinó que parlaré amb persones que tinguin alguna cosa a dir i que em vingui de gust escoltar. Tu, per exemple? ;-) I m’agradaria fer-ho a l’exterior, al carrer, en un bar, allà on la persona proposi. El plaer de la conversa, vaja. I de la tesi, confio que cap al set-oct. I no tinc ed! Quan vaig defensar la tesina, el tribunal em va suggerir que ho publiqués, però no he donat a l’abast :-( Veurem.

 5. benvolgut: evidentment, si vols que quedem algun dia ho podem fer, però haurà de ser necessàriament en un bar, amb una mitjaneta entre les mans! (sinó què pensaran de mi!? he de mantindre el meu nom friki ben alt!!!)

  conyes a banda, tant si vols quedar com si no, quan estigues de la tesi, si no tens editor, pega’m lo crit i en parlem (que sóc l’editor de la URV!) :D

 6. t’ho agraeixo! parlem de tot plegat amb una cervesa entre mans, que almenys a casa no m’obligaran a veure una pinta grandiosa, com les que posen als pubs anglesos… ;-)

 7. Gracies Toni per l’esforç d’aclariment. Jo, de mica en mica, ja vaig adoptant el terme podcàster i podcàsting (amb els seus corresponents accents). A l’igual que comenta en Jacme, a veure quan cau el proper podcast :D Salut!!!

 8. Gràcies, Tomàs, pels ànims. Aquesta setmana estic enllestint un capítol de la tesi, el de la relació entre podcàsting i ràdio. Potser la setmana que ve podré publicar un nou capítol del podcast, amb la conversa amb l’Oleguer Sarsanedes, que tinc a mig editar. Hi diu coses molt interessants, ja ho veuràs. Fins aviat ;-)

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos necesarios están marcados *

Puedes usar las siguientes etiquetas y atributos HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>