Blog

Concurs de podcasts a Catalunya Ràdio

que2

Catalunya Ràdio convoca el seu primer concurs de podcasts: “Què m’expliques?”. Em sembla una bona notícia, per a la ràdio i per al podcàsting. De fet, aquesta iniciativa té a veure precisament amb la relació entre aquests dos móns, un vincle al qual dedico un capítol de la meva tesi doctoral, “La voz de la Web 2.0”.

La ràdio no és aliena a la situació de crisi que afecta als mitjans de comunicació tradicionals. I en el seu cas particular, un dels reptes més importants que ha d’afrontar és el progressiu envelliment de l’audiència, especialment en el cas de la ràdio generalista. Un camí per fer-ho és la recerca de nous talents. Durant el treball de camp per a la tesi, vaig parlar-ne amb diferents professionals. En el cas de Catalunya Ràdio, en són conscients, d’aquests reptes, i busquen maneres de respondre-hi. El concurs de podcasts n’és un exemple, un intent de descobrir noves veus, i no em refereixo només a la producció física del so que anomem veu, sinó a noves maneres de fer i de dir.

Per al podcàsting també pot ser positiu. Si més no, confio que sigui un estímul per a l’aparició de més podcàsters catalans i en català, perquè som quatre gats. Em pregunto sovint per què hi ha tants pocs podcàsters en català, i no tinc una resposta. Em sobta especialment en un país com el nostre, amb una llarga i exel·lent tradició radiofònica (que al cap i a la fi comparteix llenguatge amb el podcàsting).

Aquest no és el primer concurs de podcasts a casa nostra. N’hi ha hagut d’altres, com el de podcasts poeticoartístics o el de “Sentits en 2 minuts”. Però espero que com a ràdio nacional que és, Catalunya Ràdio doni un impuls al podcàsting en català amb aquesta iniciativa. Ara bé, caldrà que en facin una bona difusió, que trascendeixi el seu espai i vagi més enllà dels visitants del seu web o dels oients dels seus programes. Jo hi poso el meu granet de sorra amb aquesta entrada al blog.

Mentrestant, rumio a quins alumnes engresco perquè s’hi posin… Hi ha talent, a les aules; però sovint necessita una empenta. Som-hi, doncs!

6 Thoughts on “Concurs de podcasts a Catalunya Ràdio

 1. per fi una iniciativa des d’un mitjà dels grans en favor del podcast! n’haurem de fer difusió també, no? ;D

 2. Sí, no sé què, però caldria fer alguna cosa més enllà d’una entrada al blog o al twitter… Jo ja estic engrescant alumnes. Potser hauriem de fer-ho córrer entre la resta de podcàsters amics, coneguts i saludats.

 3. Hola Toni!! Em pensaré això de començar en el món del podcast, però tot just començo a ser una blogaire aficionada!!

  En breus et faré arribar un programa de ràdio que vaig fer amb uns companys de la mercè, en el que era la locutora, qui m’ho anava a dir!!

  Et segueixo per aquí Toni!!
  Ens veiem per la universitat!!

 4. Pingback: el basar de les espècies » Blog Archive » Concurs de podcasts: Què m’expliques?

 5. Georgina,
  Ja t’ho he dit al teu blog: espero que ara que has fet el pas, pugui anar-te llegint. I veient les teves fantàstiques fotos! Celebro trobar-te a la blogosfera. Fins ara 😉

 6. Hola Toni, em dic Olga i estic tot just iniciant-me en el tema del bloc enfoca’t a periodisme. He vist el teu bloc i és molt interessant.

  Em falten concretar un parell de coses de llenguatge html: si entres al meu bloc veuràs que falten coses. Una el titol perquè tot just estic buscant la tonalitat de l’espai i vull entrellaçar-la amb un podcast de ràdio.

  Em faltaria saber el tema del podcast com posar el html, també com linkar el meu bloc a altres blocs i com puc evitar que el que cliqui se’n vagi de la meva pàgina.

  La setmana vinent o l’altre començo ja l’espai de ràdio i m’aniria bé saber-ho així com saber si tu o la Trini (també, de STIC. CAT voleu parlar del tema blocs uns minuts).

  Gràcies! 🙂

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Post Navigation