Blog

Dia històric per a la ràdio a Catalunya

rac1

Sí, aquest 22 d’abril de 2009 passarà a la història de la ràdio del nostre país. I ho farà com el dia que RAC1 va ser líder d’àudiència per primera vegada. El dia que Catalunya Ràdio va perdre el lideratge després de 15 anys al capdavant.

Segons la primera onada de l’EGM d’aquest any, l’emissora del grup Godó és la ràdio més escoltada a Catalunya, amb 469.000 oients i un 28% de share. Catalunya Ràdio té 454.000 oients i la SER, 452.000. A més, destaca el fet que els programes de RAC1 són líders des de les set del matí fins a les vuit del vespre. La pèrdua d’audiència que arrossegava Catalunya Ràdio feia preveure aquest desenllaç i només era qüestió de temps que arribés el moment del canvi de líder. En canvi, la tendència a l’alça de RAC1 era espectacular. Però la hipòtesi era que finalment la SER avançaria l’emissora pública. Però no. Tot i que fa molts anys que el grup PRISA va al darrera del lideratge de la ràdio a Catalunya, i malgrat que per aconseguir-ho ha dut a terme tot tipus d’operacions, com ara fer-se amb les freqüències d’Ona Catalana, no se n’han sortit.

L’èxit de RAC1 és contundent. Un resultat que, en bona part, es deu a la feina de professionals que van créixer professionalment a Catalunya Ràdio i que van acabar marxant (o els van acabar empenyent). Un model definit i clar. I car, segur. Però amb el suport d’un grup mediàtic al darrera que és una altra de les claus del seu èxit. Mentrestant, Catalunya Ràdio dóna tombs i no troba la fòrmula. Ja sigui per un cúmul de decisions errònies, ja sigui per qüestions de “crostes”, que no ho sé. El cas és que la “ràdio nacional de Catalunya” no pot permetre’s que la dinàmica es perpetuï (o potser sí, segons qui ho pensi). Canvis a la graella, com a mínim. Fins i tot, canvis en la direcció. Si no reaccionen, en el proper EGM ni podran parlar d'”empat tècnic“.

Podem quedar-nos amb la visió que la ràdio en català té bona salut, en general. Però de la mateixa manera que el triomf d’un projecte privat de ràdio en català és una excel·lent notícia, també lamento la deriva de Catalunya Ràdio, que durant molts anys ha sigut el meu referent radiofònic. I ens cal una ràdio nacional forta.

5 Thoughts on “Dia històric per a la ràdio a Catalunya

 1. A mi que Catalunya Ràdio tingui més o menys oients no em preocupa. El que m’amoïna és que acabi sent una ràdio que faci programes que no siguin ni de servei públic, ni interessin a ningú, i on les veus que s’escoltin siguin sempre les mateixes. Malauradament és el que li està passant a Catalunya Ràdio.

 2. David, comparteixo aquesta preocupació. Però de què ens serviria una bona ràdio pública amb nivells d’audiència de tercera categoria? Ens calen les dues coses, qualitat i quantitat.

 3. lluís nadal i tòfol oliver on 23/04/2009 at 20:22 said:

  Hola Toni,

  Mai t’ho havíem dit però seguim les teves actualitzacions.
  El concurs de blocs sona temptador, potser després de repassar l’ortografia ens animem a presentar el nostre. Aprofitem per ensenyar-te’l:

  http://rodantpelmon.wordpress.com/

  És difícil de catalogar-lo dedins les categories del concurs, potser a “cultura”? o a “bloc personal”? Enlluerna’ns si us plau.

  Salut!

  Tòfol i Lluís

 4. Xesca on 04/05/2009 at 9:09 said:

  Enhorabona
  A veure quan us podem rebre a les Illes Balears per la ràdio

 5. Pingback: toni sellas » Canvi de director a Catràdio

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Post Navigation