Blog

La força d’un mitjà aparentment cec

microsVivim en un món molt visual. Al llarg del dia, veiem molt i segurament mirem molt, tot i que potser no ho fem amb l’atenció que caldria. Som a l’època de les múltiples pantalles i cada vegada hi afegim més dispositius. Però aturem-nos un moment, tanquem els ulls i parem atenció. Escoltem. Deixem que els estímuls sonors ens atrapin. És un exercici que hauríem de fer sovint.

El so, la comunicació sonora. I el mitjà sonor per excel·lència: la ràdio. Volem reivindicar el so, la seva força comunicativa. Una de les expressions clàssiques per definir la ràdio com a mitjà de comunicació és la de blind medium: mitjà cec. És a dir, aquell mitjà que no té imatges. Però això no vol dir que no en porti. De fet, la ràdio té la capacitat d’afectar-nos com cap altre mitjà és capaç de fer. Un pensament lleuger ens podria portar la conclusió precipitada que la ràdio té menys capacitat que la televisió, per exemple, per mostrar-nos coses. Però l’error és de principi. La naturalesa exclusivament sonora de la ràdio és precisament la seva gran força. És a través del so que la ràdio és capaç d’estimular la imaginació humana fins a un nivell que no en som conscients. Orson Welles ja va demostrar-ho el 1938.

Podem mirar amb l’oïda, sí. Perquè la ràdio implica la imaginació i l’experiència vital i sonora dels oients. És l’estímul sonor el que activa l’anomenat mind’s eye, l’ull de la ment. I aquest ull té una gran capacitat per crear imatges i donar un sentit visual a allò que sentim. La ràdio, el so, impacten en l’emotivitat i la sensibilitat dels oients, posen en marxa la maquinària de la imaginació i generen una experiència que no té equivalents en altres mitjans. Que és a més personal i íntima. La ràdio pot fer tot això amb quatre eines bàsiques: la paraula, la música, els efectes de so i el silenci. I sobre la base d’una eina de comunicació molt poderosa: la veu. En continuarem parlant.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Post Navigation